INFLASJON, PENGEPOLITIKK OG MENNESKERETTIGHETER

av | 05/11 2021

“THE MAGIC OF REALITY”

KOMMENTAR NOVEMBER 2021:

Etter siste 12 års massive pengetrykking for å holde liv i en pengepolitikk som «gikk av skaftet» for flere tiår siden, ser vi nå tydelige tegn på pris-inflasjon. Råvareprisene har steget 50-250% siste 12-18 måneder og dette slår etter hvert ut i stigende priser i detaljhandelen. Bare et fåtall økonomer og ingen politikere tør å snakke om hyperinflasjon, men de som kan litt om økonomisk historie husker Weimar republikken i 1921-22 hvor tyskerne brukte sedler til å fyre i peisen med og Zimbabwe på 1990 tallet hvor et kneippbrød kostet 1 trillion Zimbabwe dollar.

Både Weimar republikken og Zimbawe førte den samme ansvarsløse pengepolitikken som verdens sentralbanker og våre folkevalgte – som alltid «i sengen på pengemakten – har ført de siste tiårene, og spesielt den siste tiden.

Her følger en oppfriskning i inflasjon og pengepolitikk og – mest sannsynlig – hva vi har i vente. Foredraget ble holdt på Farris Bad i 2013 og tema er enda mer aktuelt i dag enn den gang; eneste forskjell er tallene som er mye – veldig mye – verre enn den gang.